Без промяна в богослуженията за Великден заради коронавируса

Мерки за ограничаване на заразата в храмовете вече се предприемат

12.03.2020 | 20:15 Редактор: Искра Ангелова

Празничните богослужения за Великден няма да бъдат отменени заради коронавируса. А християните у нас масово подкрепят решението на Светия синод. 

В храмовете също се предприемат мерки за предотвратяване разпространение на заразата.

Според Светия синод на Българската православна църква коронавирусът не трябва да попречи на богослужебния живот. 

"Разбира се, много е трудно да обясниш на вярващия, че няма да има богослужения. Онзи, който носи вярата и чрез богослужението, ще добие силата и ти да му кажеш "Не, ние се страхуваме и оттук нататам служба няма да има", каза отец Ангел Ангелов. 

Според свещениците богослуженията са в полза на християните и най-важно е те сами да проявят отговорност. А мерки за ограничаване на заразата в храмовете вече се предприемат.

"Всеки един, който не се чувства добре, нека да си остане вкъщи. Това не е чак толкова страшно. Нека в църквата идват здравите хора, правим всичко възможно да няма зараза", каза още отецът. 

Патриарх Неофит изпрати писмо с подробни указания за поведението на църквата, свещениците и вярващите в условия на епидемия от коронавирус. 

Според него свещениците не бива да отказват причастие, а хигиената ще се поддържа на високо ниво. Повечето вярващи не са притеснени и подкрепят решението. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК