Мъжът с коронавирус в "Пирогов" е в критично състояние на апаратна вентилация

Мутафчийски: Всички лекари знаят как да действат при Ковид-19

12.03.2020 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова

Седем са заразените с коронавирус у нас, а вчера жената, настанена в "Пирогов", почина. 

"Колежката ни, която е настанена във ВМА, е в добро общо състояние.Тази нощ приехме една от нейните контактни лица, която е с грипоподобна симптоматика. Днес ще бъдат изпратени пробите ѝ. Вече пристигат и контактните лица на тази колежка за установяване дали има заразени между тях", обяви на брифинг шефът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Вчера са били извършени 136 проби. 

"На Балканите има динамика - почти всички държави съобщават за нови случаи. Албания има 3 нови случая, Гърция - 9 нови случая, в Румъния - 15, Сърбия - 6, Хърватия - 3, Словения - 57", допълни Мутафчийски.

В 12 часа тази нощ се е наложила интубация на мъжа в "Пирогов", който вече е на апаратна вентилация.

"Показателите му показват, че има влошаване и състоянието му се определя като критично", обясни ген. Мутафчийски.

По думите му важно е, че СЗО е обявила пандемия.

"Разговарях с колегите в Плевен и Габрово. В Габрово мед. сестрата няма болестни симптоми. По-възрастната жена е в добро общо състояние. В Плевен може да се каже, че хората са в база на оздравяване", информира Венцислав Мутафчийски.

Той коментира и твърденията на лекари от белодробната болница "Св. София". По думите им липсват инструкции как да се действа при заразени с Ковид-19.

"Тази полемика не ми се ще да я водя, учудващо е, че има подобни изказвания. Всички медицински лица знаят какво да правят. Преживяхме епидемиите през 2002 г. и 2012 г. Колегите не трябва да очакват нещо повече да се случва. Няма специфично лечение на тази болест, нужни са само по-строги мерки за безопасност на персонала", категоричен бе ген. Мутафчийски.

Той увери, че във ВМА има около 40 интензивни легла.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК