23 са общо случаите на коронавирус у нас (Обновена)

Те са с различна история и различни възрастови групи

12.03.2020 | 17:24 Редактор: Ралица Братанова

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“ жена доказват новия коронавирус при 7 лица. По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че Ковид-19 е доказан при други 9 лица

В София, в Националната референтна лаборатория и във ВМА днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни. Заразените са с най-различна история и в различни възрастови групи, поясни ген. Мутафчийски.

Стана ясно, че най-младите носители на заразата са момче и момиче на 27 и 29 години, които са били на ски в Австрия. Две от заразените са били на същия конгрес във Великобритания, на който са присъствали и предишните потвърдени случаи.

"Едната е лежащо болна. Тя е от компанията на предишните положителни, заедно са били на конгресите в чужбина. Засега е в задоволително състояние”, обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

А кораб е под карантина във Варна заради жена с температура. Тя е част от екипажа на плаващия под флага на Малта. 

До обявяване на пробите от изследванията корабът е поставен под карантина, а ремонтните дейности са прекратени. Не се допуска слизане на брега на екипажа или пряк контакт с работещите в предприятието.

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК