Великден в Бачковския манастир и изнасянето на иконата на Богородица

Вярващите спазиха изискванията да са с предпазни маски и изчакваха на необходимото разстояние

20.04.2020 | 14:10 Редактор: Наталия Тотева

През втория ден на Великден в Бачковския манастир бе спазена традицията иконата на Света Богородица да бъде изнесена от храма на Светата обител, за да бъде пренесена до местността Клувията. Заради ограничителните мерки чудотворната икона беше поставена в автомобил, а не носена на ръце от вярващите. 

Шествието и тази година бе водено от игумена на Бачковския манастир - епископ Сионий.

"Най-вече ще се помолим за здраве в тези дни на изпитание. И на второ място ще се помолим за медиците, за полицаите, за лекарите, които са на първа линия и за техните семейства", каза епископ Сионий.

Вярващите спазиха изискванията да са с предпазни маски и изчакваха на необходимото разстояние, за да се поклонят пред образа на Божията майка и да се помолят. 

От 23 години Иван Христов пътува от София до Бачково във вторият ден на Възкресение, за да се включи в шествието. Въпреки пандемията и ограниченията и тази година изпълнява това, в което се е зарекъл.

Традиционното шествие с иконата на Божията майка е най-старият църковен ритуал у нас. Той води началото си от преди 400 години. Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма.  В самото литийно шествие се включиха много малко хора.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 4 години
Както се оказва сме един много дисциплиниран народ. Браво. Сигнализирай за неуместен коментар