Европа e обедняла на лидери и се люшка, смята акад. Стефан Воденичаров

По думите му наближава моментът за дискусия на политическия живот в България

20.04.2020 | 21:24 Редактор: Ивет Арабова

Ще си вземем ли поуките от коронакризата и време ли е за национални програми и секторни реформи?

"На управляващи и политици бе показано, че без съветите на експерти не могат да се взимат решения. В един такъв момент на опасност всички трябва да сме заедно. Убеден съм, че голяма част от българите изпълняват това, което трябва да се прави. Време е политиците ни да разберат, че трябва да слушат на отечеството и да си подадат ръка", каза в ефира на "Денят ON AIR" председателят на БАН в периода 2012-2016 г. акад. Стефан Воденичаров.

По думите му наближава моментът, в който трябва да се направи дискусия за политическия живот в България и всички заедно трябва да решим как да вървим напред успешно. Той добави, че пренареждането в световен мащаб на политическия елит ще се случи.

"Европа е обедняла на лидери и се люшка. Нови лидери вече се показват, вече е назрял моментът за промени в критериите при избор на лидерите", изтъкна акад. Воденичаров.

Три сценария за излизане от породената от коронавируса икономическа криза разработи Институтът за икономически изследвания на Българската академия на науките. 

"Вторият сценарий е най-реалистичен (бел. ред. Вторият вариант гласи, че пикът ще е през юни, безработицата ще се увеличи с 10 процента, а БВП ще падне с 4,3 на сто) В момента много от институтите на БАН са ангажирани с тези проблеми. Ако управляващите не обърнат по-сериозно внимание на българските учени, при други кризи ще бъде по-трудно", допълни акад. Воденичаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него големият проблем е подготовката на хора, които ще заместят сегашните учени, тъй като младите хора не виждат в науката своята бъдеща кариера.

"В момента учените от цял свят намират възможност да се съюзят в съвместни проекти. Хората трябва да бъдат ентусиазирани и да получат вътрешната настройка, че са полезни и уважавани", смята бившият председател на БАН.

Бизнесът все още не е доволен от икономическия пакет от мерки на правителството. Ще доведат ли те до резултат?

"Имаше предложения тази сума да се прехвърли към фонд "Безработица". Хубави новини идват от Европа. При нас е важно да помислим какво трябва всички заедно да направим, за да може икономиката ни да догони това, което ще изпуснем сега", коментира акад. Стефан Воденичаров.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК