3 сценария от БАН за икономическата криза у нас след епидемията

Анализът е разработен на базата на информацията за разпространението на заразата и предприетите мерки

13.04.2020 | 11:05 Редактор: Тодор Петров

Три сценария за излизане от породената от коронавируса икономическа криза, разработи Института за икономически изследвания на Българската академия на науките. Най-тежкият вариант е, ако пикът е в средата на август. Тогава безработицата може да достигне до 12 процента, а Брутният вътрешен продукт - да спадне с почти 6 на 100. Такъв тип икономическа криза, каквато сега се задава, е непозната за света. Тя засяга първо предлагането, а не търсенето, защото хората са изолирани и не могат да работят. Според доцент Виктор Йоцов държавата трябва да обърне внимание на производството.

"Това са тези апокалиптични сценарии означава, че ние наливаме само паричен ресурс в икономиката, има ликвидност, но насреща вече няма производство. Което по всички закони на икономиката веднага ще се излее в много висока инфлация“, обясни доцент Йоцов.

Според сценариите, разработени от Икономическият институт на БАН, има три варианта за излизане от кризата. Първият е най-благоприятен, но и най-малко вероятен. Ако пикът на заболяването е в средата на май и след това постепенно започнат да се отслабват мерките, приходите от туризъм ще са с 20% по-малко, безработицата ще се увеличи с 6,7% на 100, а БВП ще се падне с 2,4%.
„Разглеждаме този вариант като общо взето добър вариант в тези тежки времена. Не очакваме да има спад във валутните резерви. Освен това очакваме, че финансирането на дефицитите ще бъде дългово", добави Йоцов.

Ако пикът е през юни и след това започне отхлабване на мерките, то безработицата ще се увеличи с 10 процента, а БВП ще падне с 4,3 на сто. Най-лошият вариант е, ако заболяването се развива плавно и пикът му настъпи през август. Тогава летният туристически сезон ще се смята за загубен, а икономиката ще спадне с 5,7%. 

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Аз на тия от БАН не им вярвам. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Ужас...
преди 4 години
Ами да се молим за първия сценарий. Ако попаднем във втория или третия, според мен трябва да се отменят извънредните мерски и да става, каквото ще става. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Диди
преди 4 години
Първият сценарий най ми допада Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ч
преди 4 години
пикът го измествате редовно и потоянно с цел да ни манипулирате - кажете си, че не знаете кога и ще си стойм в къщи до към Нова година Сигнализирай за неуместен коментар