Нови жертви на Ковид-19 у нас, констатираните заразени са 477 (Обновена)

179 са общо приетите за болнично лечение, 20 от тях са интубирани

03.04.2020 | 11:11 Редактор: Тодор Петров

81-годишен мъж от Стара Загора е починал вчера. Той приет преди седмица с декомпенсиран диабет. Проявил е белези на коронавирус инфекция и инфекция на дихателните пътища. Тази сутрин е починал и 58-годишен мъж в "Пирогов". Общо 12 души са починалите от Ковид-19 в страната, средната им възраст е 62 години. 

28 са установeните лица с коронавирус за денонощието - от тях приети в болница са 8, изследвани са над 390 души. До момента 477 са констатираните заразени у нас. В София 21 нови случая, в Пловдив - 2, В Смолян - 2, в Бургас - 1, в Кърджали - 1 и един във Велико Търново.

Това обяви на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

179 са общо приетите за болнично лечение, 20 от тях са интубирани. 40% от заболелите са жени, а 60% - мъже. Снощи в "Пирогов" е приет и арестант с признаци на коронавирус. Бил е индивидуално затворен, но ВМР болница ще изясни епимиологично случая и ще подаде всички контактни лица, ако се установи, че пациентът е заразен. Прието в болница е и дете на 4 години, което е транспортирано от Велико Търново. 

Вече има установени 21 болни лица от медицинския персонал. Излекувани са 30 човека - нови трима излекувани има във ВМА, един в Пещера и един от Пловдив. 

Той потвърди, че има двама установени заразени народни представители от всички изследвани. Ще бъдат тествани техните контактни лица. Съпругата на депутата от ДПС д-р Хасан Адемов също е дала положителна проба за Ковид-19.

Доц. д-р Георги Попов от ВМА обяви, че при първия хоспитализиран пациент на 12 март все още има дразнене в гърлото и кашлица. Секрецията от носа се преодолява за кратко време. Главоболието се наблюдава при голям процент от болните. При болни над 50 години задължително се отчитат хипертонични реакции. Задух има при 45% от болните - това е най-често наблюдаваният фактор за сериозно увреждане. Наблюдават се болки в гърба и кръста при 5% от болните, а при 3% загуба на мирис и вкус. Диария и коремен дискомфорт също има при 3%.

Антибиотиците помагат, в някои случаи включваме и кортикостероиди, отбеляза доц. д-р Попов. Около петия ден се развива пневмонията, а към десетия ден най-често става цитогиновата буря, при която сатурацията рязко спада и болните загиват за часове, стана ясно още от думите на директора на "Инфекциозни болести" във ВМА.

Вижте повече във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК