8 нови положителни проби за Ковид-19 - всички са от София

Броят на изписаните пациенти вече е 14

29.03.2020 | 17:15 Редактор: Ивет Арабова

"Към този час новите случаи са 8 - всички са от София, където са 214 установените с коронавирус. 346 е общият брой на заразените, от тях 125 са в болница, а 13 са интубирани", каза на брифинг в Министерския съвет началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той обяви, че брифингът на Националния оперативен щаб вече ще  бъде от 8 часа, а в 17 часа ще се изпраща прессъобщение за новите данни.

"Средната възраст на починалите е 66 г. Имаме нови изписани - 1 от Александровска болница, 1 от "Пирогов", 1 от Бургас, които са с два отрицателни резултата. Броят на изписаните е 14 лица. От Пещера има изписани пациенти - двама за домашно лечение, те още нямат отрицателни проби, но са с добри клинични показатели", поясни ген. Мутафчийски.

Над 7 000 проби са взети у нас от началото на епидемията, над 300 са направени само днес.

"Тези, които са излекувани, се предполага, че са изградили имунитет. Описанията на колегите в Китай са, че дълго време след изписване на пациентите продължават някои симптоми. Все още е рано, за да се види какви са трайните и далечни последици от болестта", добави Мутафчийски.

По думите му болестта протича тежко във всички възрастови групи.

"По-младите, които са починали у нас, са имали хипертония, хронични белодробни заболявания. Има 37-годишен мъж, който е интубиран в "Света Анна". Младите също боледуват и могат да загинат", заяви ген. Мутафчийски. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК