ВМРО за защита на длъжника месец след извънредното положение

Трябва да бъдем единни, смята Искрен Веселинов

26.03.2020 | 22:35 Редактор: Наталия Тотева

Какви са икономическите и финансови мерки, които от ВМРО предлагат за справяне с кризата Ковид-19? Това коментира депутатът от ВМРО и ръководител на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов в ефира на "Денят ON AIR".

"Може би първият въпрос, на който трябва да се даде отговор при взимането на такива мерки, е необходимостта от един орган, който да е обществен, който да е с достатъчен авторитет. Който да легитимира решенията на изпълнителната власт, да дава идеи, да прави анализ, да намира възможните проблеми в ситуацията", заяви той. 

Като такъв орган политикът посочи Националния икономически съвет към Министерския съвет.

"Неговият състав трябва да бъде разширен чувствително, включително с представители на политическите сили. Включително с един експертен състав, свързан с доказаните икономисти в България", допълни той.

Един месец след извънредното положение трябва да имаме защита на длъжника, настоя Искрен Веселинов.

"Банковата система трябва да откликне. Тук не говорим намаляване на главници или лихви, говорим само за това, че банките трябва да дадат достатъчно време на длъжника, за да започне той отново да получава средства", подчерта гостът.

"Наш представител, както и представители на всички останали политически сили, освен БСП, подписаха този проект за решение. Отговорността е обща, от отговорността избяга само БСП", каза той относно преминаването на парламента в извънреден режим.

Депутатите от ВМРО решиха да дарят 20 000 лв. от заплатите си на град Банско, който продължава да е под карантина.

"Мислим, че е важно да се подкрепи Банско - най-пострадалият български град, в който голяма част от населението зависи от туризма. Самата община, която не може да генерира приходи по обясними причини, трябва да се справи с ред здравни, социални ангажименти, с дезинфекция на огромни площи", отбеляза Веселинов за Bulgaria ON AIR.

Мерките на Националния оперативен щаб за борбата с Ковид-19 в страната ни доказват своята ефективност, смята той.

"Твърдата ръка тук е правилното нещо. Такъв е реалният опит на държавите, които се пребориха с тази зараза", категоричен е Веселинов.

Как ще издържи социалната ни система след края на пандемията?

"Много неща могат с малка либерализация, без да костват пари на държавата, дори без да костват пари на банките, на база на една по-голяма гъвкавост, да се осигурят необходимите ресурси", добави депутатът от ВМРО.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК