Правителството мобилизира 4,5 млрд. лева ресурс в помощ на бизнеса

Борисов: До 7-8 седмици ще можем да произвеждаме респиратори

24.03.2020 | 17:38 Редактор: Ивет Арабова

"Имаме обнародван днес в Държавен вестник закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Виждате колко ваши колеги в Европа ни дават за пример, че най-бързите мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутаха. Толкова развити държави в рамките на ден или два сменяха нацяло концепцията си", каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. 

По думите му България продължава да има нула миграция.

"Един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа. Едва от днес имаме закон. Когато се изготвят социални и икономически мерки, няма досега учен, който да каже месец-два-година, няма институт, който да каже, има лекарство. Израелския премиер лично го попитах и той каза, че няма бърз тест, който е сигурен", добави Борисов.

ЕК е направила обща поръчка за бързи тестове и България е заявила 1 млн. броя, а единственото доказано до този момент е социалната изолация и дистанцията.

"Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове. Цялата световна индустрия се пренастройва, за да произвежда това, което ние започнахме преди 2 седмици. В рамките на 7-8 седмици ще можем да си произвеждаме и респиратори", обясни Борисов.

Той допълни, че претоварваме състава на жандармерията и полицията по брутален начин.

"Убеден съм, че самите военни ще попитат: "Защо не ни използват". В момента се борим за народа си. Ние, като правителство, се ръководим от това да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Става ми криво, трябва да предприемем мерките сериозно", коментира министър-председателят.

"Някой доктор да каже, че капацитет на болници е изчерпан, това е меко казано несериозно. Всяка болница трябва да си има отделение. Трябва като нация да сме като юмрук свити, за да успеем ", категоричен бе Борисов.

Той посочи, че половин милиард лева са отделени за увеличените разходи на МЗ, МВР и МВнР.

"По отношение на бизнеса 4,5 милиарда лева ресурс мобилизира правителството - капитализира се ББР, заделени са половин милиард, които служат за гаранции за бизнеса. 200 милиона са насочени за възможности на безлихвени кредити до 1 500 лева на лица, които са в неплатен отпуск.Отлага се плащането на данъци до 30 юни, което прави по-малко на над 600 милиона лева в хазната. Ще гласуваме утре в Министерския съвет близо 50 милиона лева за най-нуждаещите се пенсионери", отбеляза Бойко Борисов.

Според него трябва да гледаме всеки един бизнес като писано яйце, за да може да оцелее.

"Въпросът е какво ще правим с летния туризъм. Имаме седмици време да мислим заедно със съсловията. Всички браншове един по един заявяват, в същото време проверете по колко са спестяванията на граждани и фирмите в банките. Нека не се поддаваме на паниката. Схемата 60/40 ще глътне огромни пари. Ако трябва и дълг ще направим, засега не виждам защо да задължавам следващото поколение. Ако се стегнем, спокойно ще удържим месец и половина-два", заяви премиерът.

"Ако говорим за програмата, свързана с програма за заетост, тя няколко пъти се разказва. В следващите дни предстои да се одобри. Предвижда се подпомагането на търговците, изпаднали в нужда да получават 60% помощ за възнагражденията на служителите си. През ББР имаме 2 мерки - портфейлните гаранции и тези 200 милиона, които са свързани с отпускането на необезпечени кредити на лица, които са в неплатен отпуск", разясни финансовият министър Владислав Горанов.

Министър Сачева съобщи, че около 25 000 възрастни и хора с увреждания ще имат достъп до интегрирани услуги.

"Отложихме декларирането и заплащането на корпоративен данък. ДДС не е данък на бизнеса, а краен прехвърляем косвен данък. Всеки бизнес, който претендира да не плаща ДДС, претендира да се кредитира от пенсиите на българските пенсионери", обяви Горанов.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК