Апокалиптична прогноза: Бизнесът пред колапс, хората няма да имат работа

Цели сектори от икономиката ще изчезнат, смята Румен Йончев от ЗНС

17.03.2020 | 22:10 Редактор: Тодор Петров

Какви мерки предлагат европейските лидери за ограничението на коронавирус инфекцията? Според международния анализатор и лидер на Земеделския народен съюз - Румен Йончев, затварянето на европейските граници е адекватно и малко късно

"Това трябваше да се случи в този гратисен период, даден ни от китайците. Този шанс беше пропуснат. По-важни са другите мерки. Европа е една от най-големите туристически дестинации, беше неминуемо бързото проникване на вируса тук", коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Йончев сравни ситуaцията с финансовaта криза, когато всички са осъзнали, че не могат сами да решат проблема. 

"Чувам от Брюксел най-вече за финансови мерки - кредитиране на бизнеса, но кризата има хуманитарни измерения и те трудно могат да бъдат решени с финансови мерки. Механизмите не са адекватни към този момент. Става дума за криза, идваща от съвсем други фактори. Бизнесът ще бъде изправен пред тотален колапс, хората няма да имат работа. Цели сектори от икономиката ще изчезнат в най-близко бъдеще - туризъм, транспорт, частично за хранителния отрасъл", обясни анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

И настоя, че много по-важна е човешката цена на цяло едно поколение европейци. Тази цена трудно може да бъде измерена, категоричен е Йончев.

"Ставаме жертва на свободите, на либералната среда, в която живеем. Най-спешната мярка е да намерим къде са огнищата на заразата. По-малко трябва да говорят политиците. Решението е чисто научно, решението е масирано тестване. Медицинското оборудване ще ни трябва много в следващите 5-6 месеца", посочи още той.

Румен Йончев е на мнение, че има здрава световна икономика, здрави банки и фирми, но са поставени в среда, в която не могат да съществуват. Всяка социална криза прераства в политическа, акцентира той и изрази надеждата си ситуацията да бъде овладяван много скоро в медицински аспект.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК