България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще фалират ли търговците? Бизнесът трябвало да търси диалог с държавата

Коментар на адвокат Атанас Вълов

17.03.2020 | 10:01 Редактор: Ралица Братанова

Бизнесът вече търпи загуби заради коронавируса, а стандартът на живот рязко ще падне, предупредиха работодателите. Най-застрашени са малкият и средният бизнес.

"Настоящата ситуация би могла да има доста неблагоприятен отзвук. Как биха могли да действат е нюансиран въпрос", коментира адвокатът Атанас Вълов в "България сутрин".

По думите му извънредните мерки на правителството въвеждат невъзможност за използването на помещения и развиване на определени дейности.

"По всички договори за наем, които биха могли да имат тези бизнеси - с магазини в търговски центрове, със зали, със заведения, изпълнението им се спира. Могат да се обърнат към наемодателите си и да заявят, че за този период не би следвало да се плаща наем", посочи Вълов.

Относно договорите с кредитиращи институции той обясни, че чисто законово извънредното положение не е основание за спиране на плащанията.

Вълов отбеляза още, че биха могли да се търсят мерки, които да бъдат в разсрочване на плащанията и поемане на тежестта за осигуровки за заплащането на служителите, така че да не трябва да бъдат освобождавани. 

"Трябва да се търси диалог с държавата", категоричен бе той.

"Ако нямат възможност, единият вариант е да влязат в разговор със своя кредитор и да предоговорят условията. Другата възможност, към която трябва да апелират различните организации, е да се осигурят от страна на държавата временни мерки и договорки с банковите институции", коментира още адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК