Ципов: Бизнесът ще бъде най-сериозно засегнат 

Той обясни, че мерките са необходими, за да не допуснем разпространението на заразата

20.03.2020 | 22:15 Редактор: Ивет Арабова

Драконовски мерки за борба с коронавируса налага правителството. Сред тях е забрана за пътуване между областните градове, освен ако не е с декларация от работодателя, по медицински причини или по постоянен адрес.

"В заповедта на министъра са разписани основните причини - най-вече човек да се придвижи до работното си място. На такива мерки са подложени и хората във Виена. Тези мерки са необходими, не трябва да допуснем разпространението на тази зараза", каза за "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Според него при нас заразата не се разпространява така бързо и няма такива последици като в други държави.

"Законът за извънредното положение предвижда възможните най-спешни мерки. Ще се спрат определени действия като продажба на различни имоти и вещи. Целта е да се създадат такива условия, че след приключване на извънредните мерки, държавата да функционира нормално", обясни Ципов.

Той добави, че се регламентира възможност работодателите да могат да осигуряват надомна работа на своите служители.

"С предложенията между първо и второ гласуване правителството доказа, че желае да направи всичко възможно да ограничи тази зараза и да няма изключително негативни последици за икономиката на страната", категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

По думите му някои от предложенията на БСП са заслужавали подкрепа.

"БСП не предложиха мораториум върху битовите сметки, а да се спре плащането им. Ние имаме текст, в който пише, че се отлага това плащане и да не се трупат лихви. Разходите за едни са приходи за други. Бизнесът е този, който ще бъде най-сериозно засегнат", отбеляза Красимир Ципов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Българската армия ще може да участва в прилагането на мерките срещу разпространението на коронавируса, решиха още депутатите. 

"Идеята е съвместно всички компетентни органи да участват пълноценно за ограничаването на последиците от заразата. Въоръжените сили ще подпомагат другите органи, да се проверява самоличността на лицата, които не спазват наложените противоепидемични мерки, да проверяват МПС-та и да използват физическа сила, когато е абсолютно необходимо. Става въпрос най-вече за проверки", разясни Ципов.  

Депутатът от ГЕРБ добави, че не става дума лицата да бъдат задържани, а полицаите ще им оказват, че те не могат да посещават паркове.

"В този момент трябва да сме изключително отговорни и към себе си, и към близките си, трябва стриктно да спазваме правилата за дистанция", апелира Ципов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК