Военните се включват в мерките срещу Ковид-19

Предложението на управляващите предизвика спорове, но бе прието

20.03.2020 | 17:45 Редактор: Наталия Тотева

Българската армия ще може да участва в прилагането на мерките срещу разпространението на коронавируса, решиха депутатите, които приемат на второ четене текстове от Закона за извънредното положение.

Предложението армията да се включи в опазването на реда предизвика спорове, но бе прието.

Няма да има отсрочки по кредитните вноски, но отпадат наказателните лихви за срока на извънредното положение. Запори на пенсии и заплати няма да има.

Плащането на сметките за ток се разсрочва от 10 на 20 дни. Решено бе работодателите да могат да пускат в платен отпуск своите служители без тяхно съгласие.

Ще бъдат спрени запорите и сроковете по висящи дела. Удължава се срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца. Няма да има полицейски час, нито ще се увеличат санкциите на лекарите, отказали помощ на болен. 

Сред текстовете, предизвикали спорове, бяха тези за санкции срещу фалшивите новини за заразата от Ковид-19. Окончателното решение е фалшивите новини да бъдат наказвани с до 3 г. лишаване от свобода, както и с глоба от 1000 до 10 000 лв. Спекулата на пазара също ще се наказва с до 3 г. затвор.  и с глоба от 5000 до 10 000 лв.

Заседанието започна със скандал, тъй като двама народни представители се появиха с защитни облекла в залата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК