Ивайло Иванов: Ситуацията с мед.сестрите се следи от снощи, не сме я подценили (Обновена)

Още в първия момент съм се свързал с колегите, каза главният секретар на МВР

06.03.2020 | 16:10 Редактор: Наталия Тотева

Окупацията на медицинските сестри продължава. Полицията взе допълнителни мерки за сигурност. Присъствието на служители на МВР е засилено.

Припомняме, че част от медиците се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом след заседание на Комисията по здравеопазването на 5 март. Пред сградата на Народното събрание има и протестиращи, които ги подкрепят.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че ситуацията с протестиращите мед.сестри се следи от снощи, 5 март. За обезпечаване на сигурността вътре в институцията правомощия имат само от Националната служба охрана. 

"Още в първия момент съм се свързал с колегите. Бил съм в постоянна координация със всички колеги, които имат отношение. Следял съм цялата ситуация през цялото време, през цялата нощ. И сутринта, и до този момент я следя ситуацията. В никакъв случай не сме я подценили - напротив, смятам, че сме взели всички мерки, които са в компетенцията на МВР", коментира за Bulgaria ON AIR главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"Не сме видели въпросната мед.сестра да има желание да скача. Ние реагирахме, но ни трябваше време да отидат колегите от Пожарната", добави той. 

Ситуацията ескалира, след като една от мед.сестрите заплаши, че ще скочи от прозореца на залата от НС поради подозрение, че върху нея ще бъде упражнено насилие от служител на Националната служба за охрана.

12 часа след барикадата, част от сестрите излязоха на прозореца на втория етаж. След продължителни преговори Бойка Анастасова склони да се прибере в сградата. Протестиращите настояват, че действията им са провокирани от страх от насилие от служители на НСО. 

От НСО отричат да е упражнявано насилие. Според ген. Красимир Станчев са изпратените психолози, които са разговаряли със сестрите, не са били достатъчно компетентни. 

БЛС се разграничиха от действията на протестиращите. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК