Протест на ръба: Как се стигна до драмата с медицинските сестри

От НСО отричат да е упражнявано насилие върху барикадиралите се жени

06.03.2020 | 12:44 Редактор: Тодор Петров

Близо денонощие продължава блокадата на медицинските сестри в бившия Партиен дом. Всичко започна вчера следобед, когато след края на заседанието на здравната комисия медицинските специалисти отказаха да напуснат. 

През цялата нощ служители на НСО се опитваха да ги накарат да напуснат сградата, но безуспешно. Поискали са помощ от МВР, но не им е била оказана такава. 

Тази сутрин протестиращата Бойка Анастасова излезе на перваза на един от прозорците, тъй като по нейни думи е имало насилие от страна на служителите на НСО към петте жени вътре. След дълги преговори тя склони да се прибере в сградата.

От Националната служба охрана отричат да е упражнявано насилие върху сестрите. Служителите били толерантни, а с барикадиралите се жени говорили психолози, но не достатъчно подготвени, смята ген. Красимир Станчев.

Медицинските сестри твърдят, че до голяма степен крайните им действия били резултат на дългогодишна борба за оцеляване. Блокадата продължава, а при тях е бившият омбудсман Мая Манолова. Заедно ще напишат обща декларация, в която ще изложат своите искания и ще съберат подписи. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК