Глас от НФСБ: Машините не са панацея при купен и корпоративен вот

Христиан Митев заяви, че коалицията не е пред разпад

26.02.2020 | 21:52 Редактор: Ивет Арабова

Машинното гласуване отново е на дневен ред, след като министър-председателят Бойко Борисов го подкрепи за следващите парламентарни и президентски избори. Всяка партия обаче има различна визия за начина, по който да протекат изборите - изцяло машинно, на хартиени бюлетини или смесено.Защо работната група за Изборния кодекс в Народното събрание не стига до консенсус за машините?

"Към този момент работната група е доста разделена за машинното гласуване. Машините не са панацея, особено ако говорим за купуване на гласове и корпоративен вот. Ако не решим проблема с купуването и продаването на гласове, ако ще и с най-модерните машини да гласуваме, изкривяването на вота ще е налице", каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от НФСБ Христиан Митев.

Той обясни, че в Кодекса не е записано как ще бъдат сертифицирани и транспортирани тези машини.

"Гласуване с хартиени бюлетини, които след това се броят машинно - този вариант също е компромисен и стои на масата. Надявам се, че може да се постигне консенсус", смята той.

"Не мисля, че коалицията е пред разпад, нормално е във всяка коалиция да прехвърчат искри при лоша комуникация. Нормално е колегите от ГЕРБ да са свикнали да взимат самостоятелни решения и в резултат на това да се стига до напрежение", добави още Митев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тези различия могат да бъдат разрешени с диалог.

"Важното е да се признаят допуснатите грешки и след това да се върви към постигането на консенсус. Тази коалиция е създадена, за да свършим нещо полезно за българските граждани. Този остър тон може да бъде преодолян с разговори", категоричен бе депутатът.

По думите на Митев в Наказателния кодекс са необходими много промени.

"Добре е да се върви към изцяло нов Наказателен кодекс. Подкрепям увеличаване на глобите, предлага се решение те да се определят като процент от работната заплата на извършителя", разясни Христиан Митев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК