Проф. Константинов: Машинното гласуване ще е капан за управляващите

В Европа няма такова нещо, а в много държави го имаше, но го махнаха, допълни той

18.02.2020 | 22:05 Редактор: Искра Ангелова

Министър-председателят Бойко Борисов подкрепи машинното гласуване за следващите парламентарни избори, а вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че по темата вече се работи и на практика във всяка избирателна секция ще има машина за гласуване.

Според председателя на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, управляващите, които и да са те, приемайки една такава технология, влизат в много тежък капан.

"На този етап никой не знае дали ще има и ако има - в какъв вид ще бъде, тъй като в крайна сметка решения не бяха взети. От това, което видяхме до момента е, че ГЕРБ иска да има машинно гласуване и хартиени бюлетини, БСП иска само машини, ВМРО иска да има само хартия, а ДПС отсъства", каза проф. Контантинов в предаването "Денят ON AIR".

Според него може и повече от 15 хиляди машини да се използват, защото с една машина биха могли да гласуват 200 души, а има секции с 1000 и повече избиратели.

"Не знам колко ще струва една машина и зависи докъде ще стигне коронавирусът, защото ако Китай не произведе елементите - може и да нямаме машини. Не е ясно точно коя технология за машинно гласуване да се избере, тъй като има 10 вида машини и 3 основни технологии", каза още проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че от "Информационно обслужване" ще направят всичко, което могат, за да изпълнят тяхната част от решението, ако такова бъде взето. 

"В Европа няма такова нещо, а в много държави го имаше, но го махнаха. Лично бях предложил да се направи група, която да провери защо отделните европейски държави се отказаха от машинното гласуване", допълни проф. Константинов.

И посочи, че един избирател, който не може да гласува на хартия, ще заседне пред машината, ще произведе някакъв глас, който формално е действителен, но няма да е за този когото иска.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК