България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Сиди за арестите на Димов и Кънева: Търси се показност

Към коалиционните партньори има особено отношение, смята депутатът от ВМРО

26.02.2020 | 09:20 Редактор: Кристина Крумова

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за безстопанственост на директора на "Басейнова дирекция" Цветелина Кънева, която беше арестувана в понеделник. Разследващите са установили 40 случая на незаконно сондиране на вода само в Пловдивско.

Арестът предизвика нов трус в управляващата коалиция. Причината е, че това е поредният представител на ВМРО с повдигнато обвинение след шефа на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившия екоминистър Нено Димов. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е обсъдил темата с премиера Бойко Борисов. 

"Ние нямаме против, когато има данни за извършени престъпления прокуратурата да се самосезира и да свърши своята работа. Не разбираме обаче, защо беше необходима тази показност", заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди за "България сутрин".

Според него с двата ареста на министър Нено Димов и на инж. Кънева се търси показност.

"Вчера Нено Димов беше оставен в ареста с аргументите, че уронвал престижа на властта. В Наказателния кодекс обаче няма такава мярка", отбеляза Сиди.

Той смята, че инж. Кънева е направила всичко необходимо да открие незаконния сондаж.  "Този показен арест не е спрял сондажа", твърди депутатът.

"Не разбираме показността на ареста, което само демонстрира, че към коалиционните партньори има особено отношение", заяви Александър Сиди пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че всички действия на организацията ще се решават на коалиционен съвет.

Междувременно три министерства искат създаване на нов Закон за движение по пътищата. От ВМРО също предложиха законови промени.

"Законът за движение по пътищата в сегашния си вид не работи. Той трябва да бъде разделен на три - за регистрация на превозните средства, за пътната мрежа и за самото движение по пътищата. Има много сериозен напредък по трите проекта, за съжаление те бяха спрени и сега отново се отваря темата", обясни Сиди.

И допълни, че в изцяло новата нормативна уредба ще бъдат взети всички добри практики от Европа, но работата е твърде много и не е сигурно дали законът ще влезе в сила преди края на мандата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК