Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Трябва нов Закон за движение по пътищата, но въпросът е кой го пише

Личният пример на хората, които са обществено активни е много важен

20.12.2019 | 21:44 Редактор: Кристина Крумова

Как трябва да изглежда новият закон за движение по пътищата? Бившият председател на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев и Руслан Вуцов от Института по пътна безопасност коментират темата в студиото на "Денят ON AIR".

"Да, трябва нов закон, но въпросът е друг. Кой пише законите. Много е редно да се казва кой е в работната група, която ще пише закона", категоричен беше Ананиев.

"Идеята за създаването на Института по пътна безопасност, който вече е на две години беше катализирана именно от предложението за разделяне на закона на три", разказа Руслан Вуцов за Bulgaria ON AIR.

Настимир Ананиев е притеснен, че не е ясно дали ще бъде разделен закона или не. 

"Ако направим нов закон, нека да се подходи по правилния начин. Промените трябва да се предложат на първо място", заяви той.

И допълни, че идеята на "Бонус-Малус" е превенцията. 

Идеята за образованието по пътна безопаснот и пешеходната култура в България е от изключително значение според гостите в студиото. 

"Всички носим обща отговорност и трябва да сме толерантни и взаимно да се пазим", отбеляза Ананиев.

Според Вуцов е важно още в ранна възраст да бъдат усвоени навици и поведение, каквото много по-трудно могат да се моделират по-късно.

Настимир Ананиев допълни, че личният пример на хората, които са обществено активни е много важен. 

По темата за обучението по кормуване Ананиев беше категоричен: Аз поддържам тезата, че трябва да има по-тежък изпит, а не повече часове за обучение. Важно е да можеш да караш, не как си се научил.

Вижте цялата дискусия във видеото

Харесайте страница ни във Facebook ТУК