България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще поскъпнат ли изборите, ако въведем изцяло машинно гласуване?

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира темата в "България сутрин"

21.02.2020 | 08:42 Редактор: Ралица Братанова

Машинното гласуване отново е на дневен ред, след като министър-председателят Бойко Борисов го подкрепи за следващите парламентарни и президентски избори.

Всяка партия обаче има различна визия за начина, по който да протекат изборите - изцяло машинно, на хартиени бюлетини или смесено.

"Разписаните текстове на Изборния кодекс предвиждат, че на следващите избори за народни представители и президент, когато са редовни, трябва да има машинно гласуване във всички секции. От тук нататък стоят всички останали въпроси, които трябва да бъдат решени", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев в "България сутрин".

Той уточни, че машинно гласуване няма да има в секциите в чужбина, в лечебните заведения, на корабите и на местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода.

"С оглед по-големите мащаби на машините, които следва да бъдат доставени и осигуряването на възможността на всички избиратели да гласуват, ще се изисква по-дълъг период, който да позволи логистичното обезпечаване на машините, така че в момента, в който се стигне до изборите, те да бъдат налични, сертифицирани и доставени до съответните секции", обясни Андреев пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на ЦИК допълни, че въпросът е какво ще бъде разписано в Изборния кодекс като последни промени, за да може да се започне работата по тях.

Дали машинното гласуване ще оскъпи изборния процес, след като миналогодишните избори поставиха рекорд на изразходваните средства?

"Една машина излизаше от 3 до 5 хиляди лева. Това бяха цените, въз основа на които бяха направени тогава разчетите. Тези цени могат да бъдат променяни. Всички тези промени влияят върху цената на гласуването", обясни Андреев.

По думите му ЦИК подготвя окончателния доклад за проведените избори през 2019 г. и той ще бъде внесен в Народното събрание с препоръки към депутатите с оглед на изборното законодателство. 

Вижте целия разговор във видеото

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК