Фондация "Тракия" скочи срещу изземването на антиките на Божков

Бизнесменът Цветомир Найденов с остри думи по адрес на собственика на "Левски"

31.01.2020 | 12:50 Редактор: Тодор Петров

Изземват антики от колекцията на бизнесмена Васил Божков. Тази сутрин от фондация "Тракия" разпространиха становище до медиите, в което твърдят, че ценностите се изземват с чували. 

Фондацията се грижи за стопанисването на колекцията на Васил Божков, която е оценена на над 600 млн. евро.

От "Тракия" твърдят, че тракийски ценности на хиляди години може да бъдат унищожени и се изземват неправомерно от разследващите.

Директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова заяви за Bulgaria ON AR, че в момента се финализират техническите документи и се очаква под засилено полицейско присъствие ценните вещи да бъдат транспортирани до музея.

Васил Божков изпрати ново писмено изявление до медиите и заяви, че изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане е незаконно.

Той пише още: "Изземването на предмети на над 6 хиляди години в торби и чували за боклук е престъпление срещу културното наследство, пряко причинило тяхното унищожаване"

Васил Божков допълва: "Аз нямам неизплатени задължения към хазната. Но съм един от най-големите данъкоплатци в държавата. Това са фактите. Всичко останало са спекулации до доказването им в съда."

Относно изземването на ценните артефакти, които са част от музея, от прокуратурата заявиха, че това са спекулации и артефактите се изземат законно.

Междувременно бизнесменът Цветомир Найденов заяви, че още през декември подава сигнал срещу Васил Божков, че парите от хазартния му бизнес не отиват в хазната, а в джобовете на съдружниците му. По думите му, това се е случвало в продължение на години.

Найденов твърди, че двамата с брат му са били заплашени с ликвидиране лично от Васил Божков. Той дори определи собственика на "Левски" като най-големия сериен изнасилвач в България.

Божков обаче е категоричен, че не е заплашвал с убийство.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК