Божков предлагал по 10 000 лв. на ден на човек от Комисията по хазарта

Сумата щяла да е в замяна на отнемане на лицензи на дружества

30.01.2020 | 15:40 Редактор: Ивет Арабова

Бизнесменът Васил Божков е предлагал всеки ден 10 000 лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни дружества. Това съобщи на брифинг в четвъртък Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Тя обяви, че в хазната липсват над половин милиард лева. 

Обвинени са общо 5 лица, сред които Божков, който ръководел престъпната група от 2014 година, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Проверени са имоти на Божков, 400 000 лева са иззети от едно от казината му, както и картини антики, собственост на бизнесмена.  В същото време от МВР разпространиха кадри от обиските в дома на Божков.

"Потвърждава се фактът, че за едни и същи видове игри една част от организаторите са заплащали 15 на 100 върху стойността на залозите, а друга - 20 на 100 върху стойността на получените комисионни. За видовете игри по тази алинея законодателят е посочил, че за тях се събира 15 на 100 от стойността на всички залози", заяви директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев.

По-късно през деня разследващите уточниха, че жената до Васил Божков - Елена Динева не е арестувана и обвинена като член на престъпната група. В дома й е имало претърсване и оттам са взети документи, но реално арест няма. Задочно на Божков отговори и главният прокурор Иван гешев.

Прокуратурата разкри подробности по раздследването и обвиненията на Васил Божков. Според тях той е укрил над половин милиард лева данъци от 2014 година до 2020 година.

От "Нове холдинг“ излязоха с позиция за налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков без задължителното за това съдебно разпореждане. В съобщениeтo се казва, че "това може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол"

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК