Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване

Това съобщи главният прокурор Иван Гешев

29.01.2020 | 17:37 Редактор: Кристина Крумова

Издадена е европейска заповед за арест на бизнесмена Васил Божков, повдигнати са му седем обвинения. Обявен е за общодържавно и международно издирване. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев. 


Васил Божков е привлечен като обвиняем в качеството му на лидер на организирана престъпна група. Останалите обвинения са за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство на престъпление по служба. 

Обявен е за общодържавно издирване, но тъй като има данни, че е напуснал страната още в неделя, е обявен и за издирване с червена бюлетина на Интерпол. 

"Ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен и изправен пред българския съд, както правим за всички обвиняеми. Само ще кажа, че това е поредният български олигарх, който бяга от България", каза главният прокурор.

Той даде пример със семействата Арабаджиеви и Баневи, които бяха обвинени задочно, докато пребиваваха в чужбина, но бяха задържани и върнати в България. 

Васил Божков заяви пред БГНЕС, че е учуден от изявлението на главния прокурор и че ако бъде призован, ще се върне в страната. От "Нове Холдинг" заявиха в официална позиция, че държавата влиза в ролята на бухалка при опит да унищожи работещ бизнес. От дружеството на Божков допълниха, че нямат неплатени задължения към държавата. 

"Не може да дължиш на държавата над 400 милиона, общо над 559 милиона за всички лотарийни игри. Това означава по 100 лева към всяка пенсия и да казваш, както най-вероятно ще стане, че си репресиран. За една година. Така че време е всеки да си плати за това, което прави", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: БГНЕС

Вижте  повече в репортажан на Сергей Тодоров

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК