България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иронизира ли Васил Божков своето издирване?

Може ли всеки в страната да бъде подслушван законно?

30.01.2020 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова

Бизнесменът Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване, повдигнати са му 7 обвинения.

"Нямам коментар, не знам за какво става въпрос въобщe", заяви вчера Васил Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той е привлечен като обвиняем в качеството му на лидер на организирана престъпна група. Останалите обвинения са за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство на престъпление по служба. 

"Иронизира и се подиграва, защото е глупаво да бъдеш обявен за издирване, но без самият ти да бъдеш извикан, да бъдеш оповостен, че искат да се срещнат с теб", коментира проф. Николай Радулов в студиото на "България сутрин". 

Според адвокат Людмил Рангелов, преди да те обявят за издирване, трябва да те потърсят на известните адреси, да направят съответните справки дали си в страната или си напуснал - всички усилия по законния ред да бъдеш призован. Достатъчна е европейска заповед за арест, ако лицето е на територия на страна от ЕС, отбеляза той.

"Цялата история е нелепа, защото става дума за много сериозни обвинения, които предполагат задълбочена работа поне от един месец. Не може да свържем задълбочената работа с липсата на наблюдение на извършителя на тези обвинения", допълни проф. Радулов пред Bulgaria ON AIR.

Адвокат Рангелов коментира акцията и арестите в Комисията по хазарта. Според него началникът на Комисията, който е на тази длъжност от 6 месеца, едва ли се е ориентирал какво точно ръководи и всички връзки, за които отговаря. 

"Каквото и престъпление да си извършил, докато не е доказано - не може да бъдеш подлаган на каквито и да било санкции", каза Николай Радулов.

Двамата коментираха и скандала с изнесените записи, в които е замесено името на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков

"Службите, които могат да осъществяват техническата страна на събирането на информаци чрез СРС, са посочени в закона. Разрешенията, които трябва да имат, за да бъде законно такова подслушване, също са посочени в закона. Извадките са част от СРС-та", посочи адвокат Рангелов.

Проф. Радулов пък заяви, че всеки може да бъде подслушван законно.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК