СРС-гейт: Прокуратурата разпространи записи с президента Радев

Според обвинението става дума за опит за саботиране на проверка на Антикорупционната комисия

28.01.2020 | 18:54 Редактор: Кристина Крумова

Държавното обвинение разпространи записи от разговори на командира на Военновъздушните сили - генерал-майор Цанко Стойков, свързани със съпругата на президента Десислава Радева. В съобщението се твърди, че е спряно разследване, по което има висока степен на вероятност за съпричасност на Румен Радев към престъпна дейност. Става дума за прикриване на данни от проверка на Антикорупционната комисия срещу Десислава Радева.

Разследване срещу командира на Военновъздушните сили е причина за искането на Иван Гешев до Конституционния съд спрямо президента Радев. В хода на образувано наказателно производство има събрани доказателства, които сочат за съпричастност на държавния глава към престъпление. 

От прокуратурата предоставиха и записи, направени чрез СРС, на които командирът на ВВС разговаря с неизвестно лице, чийто глас напомня този на президента. Двамата разговарят за извършвана проверка от Антикорупционната комисия по отношение на жена с инициали Д.Р, наричана Деси. Най-вероятно става дума за първата дама Десислава Радева.

Наблюдаващите прокурори, запознати със записа, са на мнение, че проверката на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи. В друг разговор между командира на ВВС с друго неизвестно лице, се обсъждат действията на антикорупционното звено. 

Записите, предоставени от държавното обвинение, подкрепят искането на Иван Гешев до Конституционния съд за разясняване на термина "държавна измяна" и случаите, в които президентът може да бъде разследван. 

Зад мотивите на Гешев държавният глава видя друго: инициираните от него консултации за промени в Конституцията. За имунитета си Радев заяви, че няма притеснения.

ЧУЙТЕ ЦЕЛИТЕ ЗАПИСИ ТУК:

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК