Борисов разпореди: Първият ден от болничния остава платен! (Обновена)

Отпада предложението той да се плаща от работника

19.11.2019 | 12:30 Редактор: Тодор Петров

Крачка назад по темата с първия ден от болничния. Премиерът Бойко Борисов разпореди да отпадне предложението на властта денят да се плаща от работника. 

Той отсече, че трябва да се спрат всякакви спекулации и попита журналистите къде са видели такива промени в законодателството.

Подобно предложение няма да бъда разглеждано в пленарната зала, увери Борисов. По думите му "истинските болни не трябва да страдат заради тарикати". 

През миналата седмица стана ясно, че управляващите са готови на тази крачка, защото имало много злоупотреби с болничните. Според финансовия министър Владислав Горанов наетите взимали фалшиви болнични и отивали на почивка за няколко дни в Северна Гърция.

Бойко Борисов посочи още, че синдикатите би трябвало да са във възторг от увеличението на минималната пенсия, която ще стане 250 лева.

"В тристранката ние ще търсим мерки. Няма да има входирано предложение. Със синдикатите, работодателите и в тристранката този проблем ще се гледа", обясни премиерът.

Синдикатите остават в стачна готовност, тъй като нямат официално потвърждение, че първият ден от болничния няма да се плаща от работниците. Все още обаче няма официално обявена дата кога и дали ще има протести.

Репортаж на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК