България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българският работник бил болен и претоварен. Кой да плаща болничните?

Коментар на Любомир Левичаров от Българската търговско-промишлена палата и финансиста Мика Зайкова

19.11.2019 | 09:13 Редактор: Стефанка Митева

Предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, за да се намали броя на фалшивите такива, стана причина за масово недоволство.

"Съгласни сме на тази начална стъпка, защото тя е облекчаване на работодателите. Първият ден все пак също е разход. Всички работодателски организации настояваме и трите дни да не се плащат от работодателите. Според нас най-добрият вариант е те да се плащат от Държавното обществено осигуряване", коментира Любомир Левичаров от Българската търговско-промишлена палата.
 

Според него ще има хора, които ще са губещи, но проблемът с фиктивните болнични бил голям. 

"Предлагаме мярката да е за една година, за да се направи една оценка на въздействието и за работодателите, и за държавата как ще въздейства този процес, и тогава да се разгледа отново", допълни той в студиото на "България сутрин".
 
Финансистът Мика Зайкова контрира, че този проблем няма да се разреши по такъв начин.

"Това е въпрос на контрол и криминализация на деянието", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според нея българският работник е болен и претоварен. По нейни думи българите получавали най-ниските заплати и нямали достъп до качествено здравеопазване. 

И двамата гости в студиото са на мнение, че трябва да се упражнява контрол за да се намалят случаите на фалшиви болнични. 

Левичаров пък допълни, че е редно държавата да поеме плащането на болничните, защото работодателите плащат осигуровките. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК