Синдикатите подготвят масови протести заради болничните

Очаква се премиерът Борисов да вземе отношение по казуса

18.11.2019 | 13:25 Редактор: Кристина Крумова

Двете най-големи синдикални организации подготвят обща протестна демонстрация в края на ноември. Не приемат аргументите на управляващите, че чрез промените ще намалят злоутребите с болнични. Към протеста на синдикатите ще се включат както учители, така и полицаи.

Председателите на КНСБ и на "Подкрепа" очакват и премиерът Бойко Борисов да ги приеме, за да обсъдят темата.

"Не казвам, че няма фалшиви болнични и няма злоупотреби. Въпросът е да оценим колко са. Аз съм убеден, че 70-80% от всички, които използват болнични, ги ползват добросъвестно. Заради тези 10-15%, които лъжат, да правим законодателни промени е скандално, освен неразумно", категоричен бе президнетът на КНСБ Пламен Димитров пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Наташа Генинска преподава информационни технологии в голямо столично училище. Разказва, че често на нея и колегите ѝ се налага да идват на работа болни, тъй като няма кой да води учебните часове.

"Риск е за самите деца, риск е за родителите, тези зарази се пренасят, аз до скоро бях болна", обясни тя.

Ето защо Нашата смята, че първият ден от болничния не трябва да се плаща от учителите. 

"Това е нарушение на вече извоювани права, социални права. В 21 век това просто е смешно и учудващо, че единственото правителство, което разбра какво са учителите, разбра какво е за държавата образованието", заяви Генинска.

На същото мнение е и Илия Кузманов. Като председател на синдикалната организация на МВР, той е категоричен - полицаите не заслужават да плащат от джоба си първия ден от болничния, тъй като получават по 8 лева на месеца за нощен труд. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК