Предложение: Болнични да се издават до 7 дни, а не до 14

Предложението е мярка срещу прекомерния им брой по празниците

18.11.2019 | 12:10 Редактор: Кристина Крумова
Предложение: Болнични да се издават до 7 дни, а не до 14

Болничните да се издават до 7, а не до 14 дни, както е сега. Тази мярка срещу прекомерния им брой, особено по празниците, предложи социалният министър Бисер Петков по време на посещението си в град Елена и уточни, че става въпрос за тези, които се дават от личните лекари.

Министерството на труда и социалната политика предлага 15% увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор за 2020 г., за да спрат протестите, каза още министър Петков, цитиран от "Монитор".

Той призна, че в системата има текучества, причината за което били ниските възнаграждения и голямото натоварване. Той каза, че предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуация държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, взети заедно, да бъдат по-малко от една пенсия.

"Въпросът с болничните е сериозен, определено има проблем с измами. Онези, които вадят фалшиви болнични, крадат от онези, които плащат своите данъци и осигуровки и се вижда ясно, че болничните се увеличават през дългите уикенди. Има цяла схема с много участници, които ощетява онези български граждани, които си плащат задълженията",  заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той отчете като положително шумното обсъждане на темата и обществения отзвук.

Предложението на управляващата коалиция да не се заплаща първият ден от болничния няма да реши въпросa с фалшивите болнични листове. В тази позиция се обединиха по време на дискусия по БНР бившият социален министър и вицепремиер Ивайло Калфин, председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов и заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. По изчисления на експерти незаплащането на първия ден ще спести на бизнеса не по-малко от 50 млн. лева

От своя страна "Подкрепа" предупреди, че ще напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и има готовност за национален протест, ако предложението стане факт. Синдикатът е категоричен, че не бива работещите да бъдат оставени без средства точно когато имат най-много нужда от пари.

В следващите дни предложението на коалицията ще бъде внесено в парламента за гласуване като част от текста към бюджет 2020 година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК