КТ "Подкрепа" плаши с протест, ако се приеме идеята за болничните

От синдикалната организация настояват за среща с премиера

17.11.2019 | 18:45 Редактор: Ивет Арабова

Ново напрежение около предложението на управляващите първия ден от болничните да е за сметка на работника. От КТ "Подкрепа" предупреждават, че ако предложението бъде прието, са готови да напуснат Националния съвет за тристраннно сътрудничество и да организират национелн протест. 

"Най-притеснителното е, че в държавата с най-ниски заплати ще лишим хората именно когато имат нужда от повече такива. Всички знаем, че в България 50% от разходите за здравеопазване се покриват от джоба на гражданите", коментира пред репортер на Bulgaria ON AIR икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея това ще доведе до масови случаи, в които болните работници продължават ходят на работа и в един момент работодателите ще трябва да плащат много повече.

Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е текстът да бъде внесен между първо и второ четене на Бюджет 2020 и да важи от първи януари. Мотивите им: така ще се ограничи злоупотребата с фалшиви болнични. 

От синдикалната организация обявиха, че настояват за спешна среща с премиера, тъй като срокът за промени в законопроекта за държавния бюджет изтича на 20 ноeмври. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК