53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работа, са заради ракови заболявания

България е привела изцяло законодателството си в съответствие с европейските стандарти

22.10.2019 | 16:54 Редактор: Юлия Христова
53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работа, са заради ракови заболявания

Всяка година 53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работата, се дължат на ракови заболявания, заяви социалният министър Бисер Петков. Той откри конференция "Здравословните работни места управляват опасните вещества", която е в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа - 2019 г.

По данни от оценки на Международната организация на труда и Европейския съюз канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални заболявания в ЕС.

Според направените оценки общият брой на хората, които развиват ракови заболявания в резултат на излъчването на канцерогени, надхвърля 120 000 души годишно. Това довежда до почти до 80 000 смъртни случаи годишно.

Бисер Петкова добави, че Европейската комисия е поставила борбата с раковите заболявания, получени на работното място, като един от основните си приоритети.

Затова през 2018 г. и 2019 г. са били приети три изменения на Директивата за канцерогените и мутагените, които трябва да се въведат в националните законодателства на държавите-членки до 2020 г. и 2021 г. С тези изменения се акцентира върху по-строгите мерки за превенция. Освен това се разширява обхватът на генерираните канцерогени.

Сред основните принципи на работниците е да работят в здравословна, безопасна и добре адаптирана работна среда, което включва и защитата от вредното и опасно въздействие на работното място химични агенти, изтъкна Бисер Петкова. Той допълни, че България е привела изцяло националното си законодателство в съответствие с европейските стандарти.

Според него обаче законодателството е само едната страна за осигуряване на ефективна защита на работната среда. Реалната дейност се реализира на работните места.

Затова целта на кампанията е да се запознаят работниците и работодателите не само с правилата и нормите, но и как те да бъдат прилагани най-добре, уточни министърът на труда и социалната политика.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК