Ивица Дачич с остри нападки към Борисов и България

Сръбският външен министър призова премиера ни ''да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика"

06.07.2019 | 19:33 Редактор: Зорница Костадинова
Ивица Дачич с остри нападки към Борисов и България

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Сърбия у нас ще бъде извикан в Министерството на външните работи в понеделник. Причината - грубо изказване от страна на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан.

По време на срещата на върха в полския град Борисов беше попитан за мнение относно номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейския Съюз по външната политика и политиката за сигурност. И по-точно как това би се отразило на евроинтеграцията на Западните Балкани, имайки предвид че Испания НЕ признава Косово.

Премиерът отговори, че при заемането на такъв висок пост фокусът трябва да е в защитаването на колективния интерес на целия Европейски съюз, а не на национални интереси. И добави, че ако Борел бъде избран, не означава, че мнението на Испания относно Косово трябва да се приеме от всички останали държави.

Малко след това Дачич призова Борисов ''да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика" по отношение на признаването на независимостта на Косово.

Припомняме, че общо 23 държави в ЕС вече са признали независимостта на Косово. На сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата към момента на България за европейска интеграция на република Сърбия, а от българска страна ще бъде повдигнат въпросът "как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения"?

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК