Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Боби Бобев: Размяна на територии между Сърбия и Косово не е невъзможна

Бившият ни посланик в Албания и Косово гостува в "Брюксел 1"

04.03.2019 | 14:10 Редактор: Иван Берберов
Боби Бобев: Размяна на територии между Сърбия и Косово не е невъзможна

От доста време САЩ и ЕС дават знаци, че са склонни да приемат една такава промяна на границите и размяна на територии, каза в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев, по повод публикациите през седмицата за постигнато споразумение за размяна на територии между Сърбия и Косово.

В началото на седмицата германският вестник "Франкфуртер Рундшау", цитиран от редица медии, писа, че САЩ и ЕС са готови да приемат размяна на територии между двете балкански държави, ако Косово и Сърбия се договорят за това.

"След първоначалното си сдържано отношение по тази тема, ЕС показа една склонност към това, което вече не един или двама европейски държавни и правителствени ръководители правят - да подкрепят една такава идея. И то с аргумента, който се възприема включително и от Русия - ако Сърбия и Косово се разберат, то Европа и САЩ няма да са против", каза експертът в разговор с Милена Милотинова.

"Нямаме цялостна информация и не можем да преценим доколко вярно е публикуваното в германския вестник "Франкфуртер Рундшау" за постигнато споразумение за размяна на територии между Сърбия и Косово, но да напомня, че преди два месеца американският президент Доналд Тръмп изпрати писма на президентите на Сърбия и Косово – Александър Вучич и Хашим Тачи, в които казваше, че 2019 година трябва да бъде година на споразумението – нещо, което в германския вестник излиза едно към едно, дори с фиксираната дата – 12 юни", каза още дипломатът.

"От двете страни (Сърбия и Косово) Сърбия изглежда по-склонна да възприеме един такъв подход. Напоследък имаше доста изказвания на сръбски официални лица, включително на президента Вучич и първия вицепремиер и външен министър Ивица Дачич. Дачич каза, че тази тема години наред е обсъждана, включително с Русия, която също е дала съгласие за подобен подход", обясни посланик Бобев.

"От страна на Косово обаче има политически и обществен фронт срещу позицията на Хашим Тачи, който изглежда беше единствен привърженик от косовска страна на това, което той нарича корекция на границите. В края на тази седмица в Тирана обаче се проведе среща на албанската диаспора. В речта си пред нея Хашим Тачи каза, че няма да отстъпи и на милиметър косовска територия", заяви експертът. 

По думите му Хашим Тачи най-вероятно под корекцията на границите разбира преминаване на Прешевската долина към Косово и никакво отнемане на косовски територии в замяна. "В началото на 90-те години при референдум в Прешевската долина 98% от населението иска присъединяване към Косово", припомни посланик Бобев.

Във визираната от германския вестник "Франкфуртер Рундшау" договорка става въпрос за размяна на сръбската Прешевската долина срещу северните територии на Косово.

"Косовският север (общините Косовска Митровица и още 3 общини) и Прешевската долина (Прешево, Буяновац и Медведжа) са съпоставими като площ, а като население – трудно е да се каже точно, защото са бойкотирани преброяванията", допълва експертът. 

Какъв рисков потенциал носи този въпрос и има ли подобни прецеденти в последните години - вижте в разговора на Милена Милотинова с посланик Боби Бобев във видеото. 

Може да намерите още епизоди на предаването "Брюксел 1" ТУК

Харесайте ни във Facebook ТУК