Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политик: Македония се обърна за проблемите си към ЕС, Сърбия избра друг път

Румен Йончев коментира визита на Владимир Путин в западната ни съседка

17.01.2019 | 21:02 Редактор: Велислав Филипов
Политик: Македония се обърна за проблемите си към ЕС, Сърбия избра друг път

Ключова визита на руския президент Владимир Путин в Сърбия. Той пристигна при изключителни мерки за сигурност. 

Малко след 13 часа местно време Владимир Путин кацна на летище "Никола Тесла", където беше посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич. След това двамата положиха венци на гробището на Освободителите на Белград, за да почетат паметта на сръбските и руски войници, загинали във Втората световна война.

След официалното посрещане в бившата палата на федерациите, двамата обсъдиха на четири очи актуалната политическа ситуация в региона. Акцентът беше Косово, чиято независимост Русия не признава.

"В световната политика не може да има вакуум. Там, където едни се изтеглят, други настъпват. Отстъплението на САЩ и техните партньори от различни точки на света води до настъплението на Русия. Това неминуемо се случва - дори и в Сърбия", сигурен е лидерът на "Народен съюз" Румен Йончев в "Денят ON AIR".

Според него Русия може да направи много малко за решаването на проблемите между Сърбия и Косово. 

"Жалко е, че Сърбия търси подкрепа за решаването на проблемите си с Косово от Русия, а не от европейските си партньори. Много проблеми бяха решени с помощта на Европа, а не на Русия. През последните 2 години ЕС е прекалено ангажиран с Brexit и с кризата в Съюза", сигурен е експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той даде за пример Македония, която е избрала да се обърне за своите проблеми към ЕС, а Сърбия поела съвсем друга посока.

Йончев коментира и преговорите между ЕС и Великобритания за Brexit.

"Тереза Мей допусна грешка да приближи решението за Brexit прекалено много до евроизборите. Няма човек от евролидерите, които да поиска да се заеме с предоговаряне на условията на Brexit в този момент. Към 29 януари всичко ще стане ясно", допълни лидерът на "Народен съюз".