Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Клокотница – битката, която промени Балканите

За Втората българска империя – говори историкът д-р Кирил Господинов

13.03.2019 | 12:30 Редактор: Зара Паталева
Клокотница – битката, която промени Балканите

Цар Иван Асен II е бил изключителен дипломат и стратег. Той дълго време е планирал възхода, който изживява българската държава след битката при Клокотница. Това че е набучил на копие мирния договор, който е имал с Теодор Комнин, не e патриотична легенда, за това пише Георги Акрополит. Войските му са били с висок боен дух и са били силно мотивирани. В българската история често по-малобройни наши войски са побеждавали по-многобройни противници. Заради своята доброта и липсата на жестокост към пленените и победените, Иван Асен II е от малкото наши владетели, които са хвалени от нашите противници и врагове. След 1230 години територията на България отново достига бреговете на три морета. В управлението на обширната си територия Иван Асен II  се проявява, като опитен администратор и стратег. Той без проблем е могъл да превземе дори и Солун, но е предпочел да управлява там в сянка, оставяйки остатъците от Епирското деспотство като противовес на Никейската империя, разказа историкът д-р Кирил Господинов.

Самочувствието на българите от онази епоха е друго. Има апокрифни текстове, в които пише "има три царства на земята-ромейското, алеманското и българското…".

Полковник от резерва Йордан Костадинов разказа за въздушните удари над Югославия през 1999 година и за това дали самолети на НАТО са използвали тогава българското небе. Полковник подава рапорт за напускане, след като докладва за засичане на чужди бойни самолети в нашето небе, но неговият доклад не допада на тогавашния министър на отбраната. Според него най-голяма военна мощ България е имала през 1989 година – над 600 модерни бойни самолета, 3600 танка, 6 работещи авиационни бази, над 120 хиляди служещи  във въоръжените сили,  но ние сме си "затрили" армията си и това е голям грях. Основната роля на казармата е да превърне момчето в мъж.


Втора част гледайте тук >>