Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Горанов: Кирил Петков и Нинова имат идея в подходящ момент да забият нож в гърба на ГЕРБ

Ротацията щеше да е едно техническо упражнение, ако не бяха решили, че на Ники му се пътува, коментира бившият министър на финансите

16.03.2024 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Броени часове остават до отговора на най-важния въпрос на политическата сцена - ще има ли ротация и кабинет "Габриел". И тези страсти на фона на един от най-тъжните дни за българите - когато се разделихме с патриарх Неофит.

"Ние можем да имаме цел да се докоснем до висотата на предводителя на православната църква дядо Неофит, това е трудно постижимо. Той цял живот е посветил на приближаването си до Господ, ние сме доста по-грешни. Всички идеи, които искаше да налага на миряните по времето на земния си престой, трябва да бъдат чути и припомняни. Разбира се, всеки ги пречупва през собствените си възприятия", каза бившият финансов министър Владислав Горанов в студиото на "Опорни хора".

Той коментира, че въпреки близкия момент до връчването на мандата от президента, степента на недоверие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се запазва на нивото, на което е била преди тези преговори. 

"Представях си, че може да стане много по-лесно. Опитът за провокации от двете страни води до това, че ако ме питате дали в понеделник ще има изпълнен мандат или не, ми е трудно да отговоря. Сигурно е едно: заявките на лидера на ГЕРБ, че ако не се разберат в понеделник, се отива на избори, ми се струват резонни и се отива на избори", заяви Горанов. 

Според него ще бъде огромна грешка, ако ГЕРБ допусне правителство да се състави отново с втория мандат: "Комуникацията Петков - Нинова е жива и имат идеята в подходящ момент да забият нож в гърба на ГЕРБ, когато им се наложи".

Пред Bulgaria ON AIR бившият финансов министър подчерта, че ДПС е легализирано повече от 30 г., то е мост за преодоляване на етническото напрежение и никой не поставя под въпрос възможността и правото на ДПС да съществува. 

"Ние не сме стояли в скута на никого. Факт е, че ДПС беше ключът към промяната на Конституцията по начина, по който си я представяше Христо Иванов. Големият проблем на съдебната реформа ще бъде, когато се случи, много бързо ще проличи, че промените са идеологически несъстоятелни", коментира още Владислав Горанов.

Гостът оцени като слабо управлението през предходните 9 месеца. А оценките на МВФ са показали неща, които отдавна се говорят. 

"България не се движи в правилна траектория. Асен Василев добре властово уплътнява позицията на финансов министър, даже доста я надскача. Политиката която води, е в грешна посока и това все по-отчетливо се усеща от бизнеса. Най-неприятният извод е, че с неговата политика на раздут бюджет помпа инфлацията. Това ни отдалечава от приемането на еврото, хората номинално изглежда че богатеят, а с номинационния данък не могат да планират потреблението си и всъщност обедняват", смята бившият финансов министър.

Във връзка с персоналния състав на кабинета "Габриел", Горанов не успя да даде категоричен отговор дали е по-добре Асен Василев да остане или да бъде сменен.

"Той е забъркал достатъчно каши, които още не сте видели. Ако сега напусне правителството, може да намери аргумент да се оправдае, че не са се случили по негово време. Ще го видим, когато опрем до либерализацията на електроенергията за бита от лятото - ще се разбере, че Фондът за енергийна сигурност е изпразнен. Рисковите играчи играят на къси позиции, защото дългосрочно, когато правиш глупости, си проличават. Да си остане, за да мине теста на собствените си капани, които е заложил, има и добра страна", на мнение е Горанов.

Той очаква, ако се стигне до предсрочни избори, много от привържениците на ПП-ДБ да продължат да ги подкрепят, но ако кризите, които предизвикват се материализират, "хората ще осъзнаят, че Кирил Петков и Асен Василев са вредни".

"Ротацията щеше да е едно техническо упражнение, ако не бяха решили, че на Ники му се пътува и не бяха подменили първоначалната договорка кой да бъде външен министър и кой - вицепремиер. Политическата криза от 2020 г. още не е свършила, Минаването през едни избори, политическото кръвопускане ще бъде оздравяващо за политическата система", убеден е Владислав Горанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.