България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каримански: С бюджета на Асен Василев ще имаме проблеми с парите за пенсиите

"Ще се наложи актуализация на бюджета", прогнозира финансовият експерт

15.03.2024 | 20:00 Редактор: Вяра Димова

Патриарх Неофит беше светла личност, личност, която обединява хората. Това, което трябва да ни послужи като пример от него, е да следваме пътя му, заветите и това, че искаше да обединява хората. Това каза финансовият експерт Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Патриарх Неофит имаше визията как да управлява Църквата, а политиците нямат визия как да управляват страната, направи паралел експертът. По думите му казаното от финансовите експерти често не се чува от тези, които управляват - нито в Министерството на финансите, нито в Министерския съвет.

"Една от критиките, които ясно беше отличена е, че ако бюджетът продължава по този начин, за 2024 г. няма да може да бъде изпълнен. И не само, ще имаме сериозен проблем със социалните и пенсионните фондове. Приходите от страна на данъците не са достатъчни и повдигнаха темата за промяна на данъчната система", коментира Каримански.

Гостът анализира и думите на Асен Василев от днес, че данъчните няма да бъдат вдигани: "Ще добавя още една институция - Световната банка. Тя излезе с годишен доклад за 2023 г. за публичните финанси в страната. Ако човек чете между редовете, ще види критиките. Световната банка казва, че ние имаме структурен проблем с НЗОК и с ДОО. Имаме сериозен проблем с начина, по който ще осигурим средства за пенсионерите. Не постигаме и резултат в образователната система, въпреки заделяните средства".

Каримански обяви, че през 2023 г. планът за бюджета не е изпълнен, съгласно приетото от депутатите, с повече от 2 млрд. лв.

"Това нямаше да се случва, ако толкова често не се вземаха парите от капиталовите разходи, за да се финансира социалната система, пенсионната система, а бяха вложени в икономиката. Това нямаше да се случва, ако бяха иззети 100% дивидентите на държавните дружества", обясни финансовият експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, критериите, залегнали в докладите и на ЕК, и на ЕЦБ не са само количествени, но и качествени.

"И в доклада на Световната банка се казва, че нямаме заделени буфери за кризисни ситуации. Когато се осигуряват средства, те трябва да покриват текущата година с текущи проекти. Асен Василев създаде ли като финансов министър, или МС, предпоставка да има икономически форум, на който да бъдат представени всички енергийни проекти? В Бюджет 2024 няма нито една дума за икономически растеж", категоричен е Каримански.

Има риск да се покачи инфлацията, напомни още експертът.

"Ще се наложи актуализация на бюджета", прогнозира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.