Асен Василев каза ще се вдигат ли данъците

"Инфлацията спада доста бързо", заяви финансовият министър

15.03.2024 | 17:38 Редактор: Вяра Димова
Асен Василев каза ще се вдигат ли данъците

Нямаме намерение да вдигаме данъците. Това заяви финансовият министър Асен Василев във връзка с изказване на ръководителя на мисията на Международния валутен фонд Жан Франсоа Дофен, че сред препоръките към България ще бъде да се върне ставката на ДДС-то във всички сектори до нивата отпреди пандемията (бел. от ред. - тоест да стане 20%). 

"Инфлацията спада доста бързо. Този месец е 3,3%, което е под референтната стойност, необходима за приемането ни в еврозоната", каза той.

Във връзка с инфлацията, която е последният критерий, който страната ни трябва да преодолее, за да се присъедини към Еврозоната, Василев каза, че въпросът е кога ще достигнем средното ниво, което трябва да падне под референтната стойност. Според него това ще се случи някъде между юни и септември. 

Финансовият министър добави, че има договорен конвергентен доклад на Европейската комисия, който, ако бъде покрит, страната може да поиска допълнителен, който да ни позволи да влезем в Еврозоната от 2025 година, предаде "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)