Ротация или избори - зависи от папката на Мария Габриел в понеделник

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че ни очакват по-високи данъци

15.03.2024 | 19:00 Редактор: Беатрис Младжова

В понеделник ще се разбере дали ни чакат нови избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Няма да има никакви преговори извън понеделник. Това мога да поема като ангажимент на ГЕРБ. Ако се разбере Мария Габриел с пълен мандат папка - отиваме на гласуване. Ако не се разбере - повече разговори няма да има. Не им прави чест на колегите да пускат част от преговорите, която ги устройва", коментира Борисов.

По повод изводите от мисията на Международния валутен фонд у нас, че бюджет 2024 ще създаде допълнителен инфлационен натиск, Борисов заяви, че трябва да се готвим за по-високи данъци.

"Необходимо е да се възстанови, да се премахне плоският данък като се въведе прогресивна скала на облагане. Честити ви данъци, пригответе се да плащате високи данъци", каза лидерът на ГЕРБ. 

А финансовият министър в оставка Асен Василев увери, че не се предвижда повишаване на данъците. По думите му тази година отново се очаква да влезем в Маастрихските критерии с 2,2% дефицит. 

"Законът за бюджета е приет, независимо какво законодателство парламентът приема, то няма да се отрази на разходите тази година, то може да се отрази догодина, но това ще наблюдаваме много внимателно, когато гледаме бюджета за догодина", заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON Air