Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Надежда Нейнски: Ключът към мира е демилитаризация и разоръжаването на "Хамас"

Не бива да се омаловажава политическата криза в Израел, каза бившият министър на външните работи

14.10.2023 | 21:30 Редактор: Вяра Димова

Има ли риск да се разшири конфликтът в Близкия изток?

"За последните десетилетия това е един от най-сериозните конфликти с потенциал да се развие в сериозна регионална война, която без съмнение би се отразило на световния мир и политика. Неслучайно всички анализатори са притеснени от това как ще се развие този конфликт. Нападението на "Хамас" беше прицелено в опитите да се постигне пробив в мирния процес в Близкия изток. Той беше прицелен в подготвящото се споразумение между Саудитска Арабия и Израел с посредничеството на САЩ, което щеше да промени изцяло картината на Близкия изток с това, че се очакваше Израел да даде определени отстъпки на палестинската автономия. Много са играчите, които се страхуваха от нормализацията в Близкия изток и са много интересите, които са преплетени в този конфликт", каза бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в предаването "Опорни хора".

Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко вече имат сключени споразумения с Израел и това е началото на нормализацията на положението в региона, изтъкна тя. 

"Подготвя се от администрацията на Байдън споразумение между Саудитска Арабия и Израел, което щеше да бъде уникално по своята значимост, защото се знае, че в Саудитска Арабия едни от основните символни места за исляма и самият факт Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел, би означавало, че "Хамас" и "Хизбула" щяха да загубят основните аргументи за своята битка", коментира Нейнски.

Според бившия министър на външните работи тепърва ще бъдат правени анализи на причините, за да имат такъв огромен пробив в сигурността.

"Мащабът на тази акция по въздух, по земя и по море, пробивът на тази високотехнологична и скъпа ограда. Близо 20 000 палестинци всеки ден пресичат границата Газа, за да отидат да работят в Израел. Това до голяма степен приспа бдителността на разузнаването, считайки, че "Хизбула" и Иран са много по-опасни като противници и това притъпи до някаква степен тяхната бдителността по отношение на "Хамас". За мен има много сериозен фактор, който не бива да го омаловажаваме. Това е политическата криза в Израел, противопоставянето в Израел", категорична е тя.

Нейнски напомни, че "Хамас" и "Хизбула" са подкрепяни от Иран.

"Техните бойци са обучавани от Иран. Засега американските висши политици казват, че нямат данни Иран да стои конкретно зад тази атака, но ако цитираме Блинкен, "Хамас" нямаше да е "Хамас" без подкрепата на Иран. Неслучайно казвам, че в такива случаи трябва да се следи къде е интересът. Единственият ключ към мира е демилитаризация и разоръжаването на "Хамас", заяви бившият министър на външните работи.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 6 месеца
Палестинците получиха злато за най неплодородната земя, която продадоха на Израел. Ивицата Газа е с чудесни плажове, а на Израел продадоха стръмен непристъпен бряг. Евреите със злато купиха почва от Кипър и с кораби я пренесоха. Влагайки научни технологии првърнаха пустинята в Рай. Палестинците получиха 8.5 милиарда евро помощи от Европейския съюз за болници и други хуманитарни цели. Отвън са като болници, а вътре ги използват за военни цели. Сега се оплакват, че нямат болници ! Сигнализирай за неуместен коментар