Депутатите приеха единодушно декларация в подкрепа на Израел

Парламентът подкрепи и евроатлантическия път на Грузия

13.10.2023 | 17:54 Редактор: Вяра Димова
Депутатите приеха единодушно декларация в подкрепа на Израел

С пълно единодушие от 124 гласа "за" депутатите приеха декларация в подкрепа на Израел след "жестокото, безпрецедентно и дръзко терористично нападение срещу невинни граждани на 7 октомври".

"В годините Израел демонстрира подчертана сдържаност и стоицизъм пред лицето на непрекъснати посегателства срещу суверенитета, териториалната цялост и своите мирни граждани. Поради тази причина отчитаме, че операция "Железни мечове" представлява неизбежен и необходим реципрочен отговор - акт на защита на живота и достойнството на израелците и правото на съществуване на самата държава в Израел", се казва в декларацията.

Българският парламент отправя призив към международната общност за солидарност с Израел, подвеждане под отговорност на "Хамас" и всички терористични организации, спиране на ракетните атаки и отвличанията и незабавно и безусловно освобождаване на похитените цивилни граждани.

С пълно единодушие от 133 гласа "за" парламентът прие и Декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето ѝ на статут на страна кандидат за членство в ЕС.

"За България е от първостепенно значение да има стабилни и проспериращи съседи особено с оглед настоящата влошена среда на сигурност в региона на Черно море", се казва в мотивите на вносителите, цитирани от БНР.

В декларацията се осъжда продължаващата незаконна окупация от Руската федерация на Абхазия и Южна Осетия и се дава безусловна подкрепа за териториалната цялост на Грузия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)