Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Александър Ненков: Правителството става страхливо, харчи панически пари

Ще поиска ли ГЕРБ вот на недоверие?

04.06.2022 | 20:00 Редактор: Елеонора Танева

Напрежението не пусна депутатите през цялата работна седмица. Минаха през нападки, физически сблъсък, неприлични жестове, наказания. 

"Те трябва да осъзнаят, че това е парламент. Вярно е, че понякога емоцията е доста силна, но трябва да се пази авторитетът на институцията, колкото и някой път да се иска да бъде прекрачена границата. Ние сме различни партии, имаме различни интереси, представляваме различни групи хора, нормално е напрежението да ескалира. Трябва да запазим някакво уважение и личните нападки и неприемливо поведение да запазим за извън залата", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в студиото на "Опорни хора".

Според него големият проблем е, че парламентът се занимава със себе си, а не с нещо конструктивно. Депутатът от опозицията посочи, че за 6 месеца 
през парламента не е минала нито една реформа в нито един сектор. Подчерта и липсата на програма за управление през следващите 4 години. Но не счита, че има смисъл от искане на вот на недоверие.

"Вот на недоверие трябва да има, когато реално може да мине. Това е способ на опозицията, но няма да доведе до нищо позитивно. Колкото и разногласия и конфликти да имат в коалицията, когато дойде този момент за гласуване на вота на недоверие, никоя партия няма да напусне коалицията. Фактът, че от широка обществена подкрепа се сринаха, показва тенденцията за спада доверието в правителството. То става страхливо, харчи панически пари, за да потуши социални напрежения, държавата върви стремглаво надолу. След това управления някой трябва да стяга коланите", заяви депутатът от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR.

Ненков коментира и предстоящата актуализация на бюджета. Според него страната ни вече е в инфлационна спирала.

"Когато оставиш инфлацията да се разрази и някои стоки да са с 20-30% по-скъпи, не може да се изпревари инфлацията. Трябва да се търси повишаване на доходите на хората, защото духът от бутилката е изпуснат, но инфлацията изпреварва в пъти доходите. Увеличението на пенсиите вече е изядено", добави Ненков.

Опозицията е убедена, че 0% ДДС на хляба няма да се усети от джоба на най-засегнатите от инфлацията българи.

"Щом говорим дали хората могат да си позволят хляб - къде отидоха плановете за светло бъдеще? Плашещо е как за 1 г. от анонса за промяна, ние започнахме да говорим дали хората могат да си купят хляб. Самите производители казаха, че това ще задържи цената, а няма да я понижи. 25 ст. е грешна стъпка, насочена е към хората, които нямат възможност и които имат такава", каза народният представител от ГЕРБ. 

Не прогнозира успех и на мярката за 25 ст. отстъпка в горивата. Очаква и конкретика за компромисът, който ЕК прави за България за петролното ембарго срещу Русия. 

"България получава отсрочка за кое - да рафинира нашата рафинерия и да задоволява нашето потребление, или да реекспортира. Това е голям въпрос - докато не видим черно на бяло какво е договорено няма да разберем. Но е както темата с газа - много въпроси зададохме, малко отговори получихме", коментира Ненков.

Той отбеляза успеха на ГЕРБ-СДС за създаването на временна парламентарна комисия за меморандума с "Gemcorp".

"Държавата подписа писмо за намерения за 1 млрд. долара без обществена поръчка. Хубаво е да се правиш на мъж, но е важно какво правиш. Ако считаш Путин за агресор а подписваш меморандум с неясни параметри с фирми, които имат зад гърба си съмнителен корен на финансиране, това говори за лицемерие", заяви още депутатът от ГЕРБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК