Актуализация на бюджета: Как ще разпределят парите за антикризисните мерки

Mинималната заплата няма да се повиши

03.06.2022 | 18:47 Редактор: Жаклина Иванова

Актуализацията на бюджета е в дневния ред на партньорите във властта. Експертен съвет в Министерството на финансите мисли над реформите в бюджета. С актуализацията минималната заплата няма да се повиши, но пък ще се отключат 2 млрд. лева за антикризисните мерки.

Антикризисни мерки ще има - 0% ДДС за хляба, 9% ДДС за парното и топлата вода, нулев акциз за електрическата енергия. Ще има и повишение на пенсиите с 10%, но само на минималните. Министърът на финансите Асен Василев потвърди, че в актуализацията е заложено вдигане на тавана още тази година, но с по-ниска лихва от очакваната за следващата.

"Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не се пременя, тоест дефицитът да си остане, както е предвидено в бюджета, а именно 4,1%", каза Василев.

Държавата предвижда подпомагане както на семействата, така и на бизнеса. Обмислят се и облекчения за производителите на храни, за да се гарантира по-ниската им цена.

"Подкрепата на младите семейства с деца, увеличаването на необлагаемия минимум за едно и второ дете - това го има в бюджета. В момента се обсъжда подкрепата за земеделските производители в актуализацията на бюджета", подчерта вицепремиерът Корнелия Нинова.

За последни уточнения експертите от партиите в коалицията се събраха при министъра на финансите. Според "Продължаваме промяната" има реформи в бюджета. Освен антикризисните мерки, се предвиждат и промени в администрацията на редица министерства.

Част от исканията за реформи, които са заложени в коалиционното споразумение, липсват, твърдят от ИТН.

"Една от реформите, които не виждам вътре, е цялостната социалноосигурителна система да бъде реформирана, заедно с пенсионната. Виждам осъвременяване", посочи Любомир Каримански от ИТН.

От "Демократична България" все още не разкриват приоритети си в бюджета. Част от тях не са заложени в проекта.

"Имаме предложения, които не са свързани с това да искаме пари за нещо, а конкретни реформи, но ще ги обявим до дни и часове", отбеляза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

БСП пък виждат проекта за бюджет като готов.

"Бюджетът с мотивите вече е готов, предстои обсъждане за последен вариант", каза Драгомир Стойнев от БСП.

Очакванията са още следваща седмица промените да влязат за обсъждане в парламентарните комисии, а до края на месеца да бъде гласувано от депутатите в пленарната зала.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК