На дъното сме в класацията "заплата - бензин", но не се отказваме от автомобила си

След нас са само румънците

30.05.2022 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

България е сред страните, в които с една средна работна заплата може да се закупи най-малко количество бензин. Проучването е сред държавите от Европейския съюз, а анализът е на Института за пазарна икономика.

Сравнени са цените на масово използвания бензин А-95 в края на месец май. Според данните, едно лице от домакинство у нас може да си купи 313 литра бензин със средна заплата, което е със 162 литра по-малко в сравнение с година по-рано. След нас са само румънците с 248 литра. В дъното на таблицата са и Гърция, Хърватия и Словакия.

На върха са Люксембург с 1993 литра, следван от Австрия - с 1360 и Ирландия с 1318 литра бензин със средната работна заплата там. Тези държави съчетават относително високи доходи и ниски цени на горивата, в сравнение с останалите европейски страни. 

С покачването на цените на горивата, някои хора се опитват все по-малко да използват своя автомобил.

"Зареждам до горе, защото следващата седмица може да бъде още нагоре. Гледам да шофирам колкото се може по-малко", коментира Християн Василиев.

Други обаче не могат да се откажат от своята кола, ако работата им зависи от нея. Коста Баев е сред тях и не е убеден, че отстъпката от 25 стотинки на литър гориво би била достатъчна.

"Работата ми е свързана с нея, аз напусна ли колата - все едно съм без ръце. Специално тази кола с едно 50 лева изкарвах някъде около 200 км градско, а сега само 140-150 км. 25 стотинки са доста малко може би някакъв друг вариант, ще бъде по-добре", каза той.

Все пак сериозният трафик в столицата показва, че българинът все още не е готов да се откаже от своя автомобил.

"Спадът е повсеместен. Няма държава, която да отбелязва ръст в покупателната способност, изразена чрез потенциала за покупка на горива. За България спадът е около 160 литра месечно. Намалели сме на половина със сегашното си възможно потребление. Трябва да се отбележи, че в рамките на година цената на най-масовия бензин се увеличи почти два пъти", обясни икономистът Адриан Николов от ИПИ.

Политиката на Европейската централна банка да вдига лихвите в следващите няколко месеца може умерено да забави ръста на инфлацията. Но големият фактор в случая е военният конфликт в Украйна, от който ще зависи инфлацията, казва икономистът.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК