Двойна цена на метана за година: Собствениците на бензиностанции се опасяват от фалити

Таксиметровият шофьор Кирил Розов работи почти без печалба

27.05.2022 | 17:44 Редактор: Ваня Кузманова

Заради растящите цени на метана все повече шофьори избират алтернативно гориво, а собственици на малки бензиностанции са започнали да продават на безценица и се опасяват от фалити. 

На 1 април килограм метан у нас се е продавал средно срещу 2,90 лв., а днес цената му е 3,64 лв. Така той става най-скъпото автомобилно гориво, макар само преди година да се смяташе за най-евтиното и заради това много масово. Все повече собственици на метанстанции споделят, че клиентите им намаляват и не знаят, докога ще се справят в тази ситуация. 

Кирил Ризов работи като таксиметров шофьор повече от 30 години. На ден минава около 100 км и все още е на сметка да зарежда метан, но заради последното увеличаване на цените работи почти без печалба. 

"Преди ценовия шок на горивата, ако метанът излизаше 2 пъти по-евтино гориво, сега е максимум между 1/3 и 1/4, но все още разликата между бензина и метана, е в полза на метана", посочи таксиметровият шофьор Кирил Ризов.  

Димитър Хаджидимитров е собственик на малка бензиностанция. От няколко месеца забелязва все по-голям спад на клиентите. Миналата година е зареждал на колонка между 90 и 100 метан, а в момента между 30-35 тона.

"Няма икономическа изгода да зареждаш метан. Повечето от клиентите минават на алтернативни горива. В рамките на една година горивото на метана се вдигна близо5 пъти, ако е била преди 25 лв. на 1000 кубика, цената в момента е 163 лв.,което естествено рефлектира и върху цената на колонките. Нашето потребление като продажби е паднало над 3 пъти", каза собственикът на малка бензиностанция Димитър Хаджидимитров.

Опасенията на голяма част от колегите му, които работят изцяло на метан са, че заради високите цени и малкия поток от хора, може да затворят. 

"Много от колегите, които разчитат само от продажби на метан, продават може би на себестойност. Нямат никаква печалба Много от превозвачите, които бяха поръчвали камиони на метан директно върнаха камионите и се отказаха от поръчката, защото просто няма смисъл", заяви Димитър Хаджидимитров.

Част от антикризисните мерки, които правителството подготвя включват отпадане на акциза за пропан-бутана и метана, а данъкът добавена стойност за тях да бъде свален от 20% на 9%. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК