Заваляха сигнали: Върховни съдии се заемат с преписки срещу Гешев и Сарафов

Това става след промените в НПК и въведения механизъм за разследване на главния прокурор

13.06.2023 | 11:51 Редактор: Юлиан Христов
Заваляха сигнали: Върховни съдии се заемат с преписки срещу Гешев и Сарафов

Съдии от Върховния касационен съд ще разгледат сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, които са по образувани вече преписки в прокуратурата, съобщават от пресцентъра на съда.

Това се случва след приетите промени в НПК, с коитo се въвежда специален механизъм за разследване на главния прокурор. По този повод в съда са постъпили поредица от сигнали и преписки срещу Гешев и Сарафов.

На 07.06.2023 г. с придружително писмо от прокурор в Софийската градска прокуратура до ръководителя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд са изпратени материали по прокурорска преписка по описа на СГП. Прокурорската преписка е образувана, след като с писмо на прокурор при ВКП по компетентност на СГП е изпратена докладна записка до заместник на главния прокурор от Веселин И. – директор на Дирекция "Публична комуникация" при Администрацията на главния прокурор, че са установени публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на близки и членове на семейството на заместника на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав С.

На 08.06.2023 г. с придружително писмо от прокурор в СГП до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС са изпратени материали по прокурорска преписка с жалба от Здравко С. срещу главния прокурор. Същият ден до председателя на ВКС е постъпил и сигнал от Радослав П. за действие и бездействие на главния прокурор.

Ден по-късно, отново с прокурорско постановление на прокурор от СГП, са изпратени наличните към момента материали от досъдебно производство по описа на ГД "Борба с организираната престъпност". В документа е посочено, че в хода на разследването е предявено постановление за привличането в качеството на обвиняем на Петьо П., както и привличане в качеството на обвиняем на Кристиян Х. В папките на делото прокурор е открил данни, според които са налице предпоставки за започване на разследване на заместникa на главния прокурор.

Същият ден е постъпило и писмо от прокурор във ВКП със сигнал от Фаик Х. за извършени от главния прокурор престъпления от общ характер.

От ВКС припомнят, че съгласно новите законови промени, според които съдът трябва да одобри списък от съдии, на които на случаен принцип да бъдат разпределени на случаен преписките, свързани с престъпления, извършени от главния прокурор или неговите заместници. От съда уточняват също, че ще бъде създаден модул за разпределяне на делата на случаен принцип.

Всичко това трябва да стане до изтичане на 14-дневен срок от влизането на закона в сила. Тъй като този срок все още не е изтекъл, все още не са предприети конкретни мерки по постъпилите материали, уточняват от съда.

В сайта на Върховния касационен съд ще бъде създадена секция „Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник“, в която ежемесечно ще бъде публикуван актуален списък на получените от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС материали относно наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)