Емил Радев: Отстраняването на Гешев не помага за бързото влизане на България в Шенген

Не очакваме война между институциите, коментира евродепутатът

13.06.2023 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева
Емил Радев: Отстраняването на Гешев не помага за бързото влизане на България в Шенген

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП не очакват да научат нови данни от главния прокурор Иван Гешев при изслушването му в Страсбург. Това заяви Емил Радев преди началото на заседанието на Европейския парламент. 

Гешев ще акцентира на "Барселонагейт" и снимките на Борисов със златните кюлчета. Въпросите са три, от групата на социалистите, поставени от елена Йончева.

"Не очакваме война между институциите, не се познаваме от вчера с Гешев, това, че по някакъв начин вървят дадени процедури, не променя нещата, това е демокрацията", коментира Радев.

По думите му решението на ВСС за отстраняване на Гешев от поста главен прокурор няма да се отрази положително на стремежа на България за влизане в Шенген.

"В момент, в който настояваме максимално бързо да влезем в Шенген и Еврозоната, тези процеси не помагат това да се случи. До края на годината трябва да постигнем максималното. Колкото повече пазим имиджа на държавата и работим заедно за европейския ѝ облик, толкова повече ще просперира и българският народ", каза още Емил Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)