"Барселонагейт" и снимките с кюлчетата: Гешев говори в Страсбург за корупцията у нас

Според няколко от магистратите главният прокурор "шиканира" процедурата

12.06.2023 | 18:44 Редактор: Юлиан Христов

Пленумът на Висшия съдебен съвет разглежда половин ден по същество искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Процедурата е заради използвания от него израз "политически боклук", с което част от кадровиците смятат, че е уронил престижа на съдебната власт.

Преди заседанието обвинител номер едно за първи път намеси името на депутата Делян Пеевски като повод за неговото отстраняване.

Заседанието на кадровиците започна с отхвърлянето на искане от Гешев за нови две експертизи. Едната - социологическо изследване, което да покаже дали има промяна в доверието на обществото към прокуратурата след брифинга на 15 май и използвания от него израз "политически боклук". И втората - етимологичен анализ на фразата.

"Щом това се случва - от опита за убийството ми до този политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви правни принципи, представете си какво се случва с един обикновен магистрат. Върнахме се в годините, когато се управлявахме от тричленка или петчленка, наречена Политбюро. Надявам се, че колегите ми от ВСС няма да влязат в политическия график на Пеевски и Борисов", каза преди началото на заседанието на ВСС Иван Гешев.

Кадровиците изслушаха заместничката му Даниела Машева за емоционалното състояние на обвинител номер едно. Тя разказа, че вечерта срещу 15 май в общ чат ръководители на прокуратурата са получили съобщение за оперативка при главния прокурор. Последвало телефонно обаждане със заръка всички да отидат, за да се сбогуват с Гешев.

Дебатът продължи, макар и в отсъствието на главния прокурор, който напусна заседанието по обяд. Главният прокурор внесе и нови доказателства.

Кадровиците се разделиха в мнението си дали заседанието по процедурата трябва да продължи в отсъствието на Гешев или да се отложи за друг ден. Според няколко от членовете на Съвета, главният прокурор "шиканира" процедурата, докато останалите отбелязват, че той има право на лична защита.

Иван Гешев ще представи позицията си по скандала и пред Европейския парламент. Той е в Страсбург, където ще отчете напредъка по делата за корупция у нас. Гешев ще акцентира на "Барселонагейт" и снимките на Борисов със златните кюлчета.

Повече вижте в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС