Отхвърлиха искането за етимологичен анализ на "политически боклук", Гешев замина за Страсбург

"Няма как да получиш смъртни заплахи и опит за убийство и да няма емоция", каза главният прокурор

12.06.2023 | 13:44 Редактор: Михаела Димитрова

Поредно заседание на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Няколко часа кадровиците обсъждат казуса. И досега решиха - да отхвърлят искането на Гешев етимолог да каже дали изразът му "политически боклук" е обида.

По обед днес главният прокурор напусна заседанието на ВСС, за да отпътува за Страсбург, където утре ще участва в среща по изслушването на комисията ЛИБЕ за основните права, демокрацията и принципите на правовата държава. Очаква се даде повече уточнения по казуса "Барселонагейт". Заседанието напусна и адвокатът на Гешев - Радостина Томова.

След дебат ВСС отхвърли исканията на главния прокурор Иван Гешев да бъдат назначени две експертизи. Едната - социологическо изследване, което да покаже дали има промяна в доверието на обществото към прокуратурата след брифинга на 15 май и използвания от него израз "политически боклук". И втората - етимологичен анализ на фразата.

Кадровиците изслушаха заместника на главния прокурор Даниела Машева за емоционалното състояние на обвинител номер едно, когато е произнесъл фразата "политически боклук".

"Няма как да получиш смъртни заплахи и опит за убийство и да няма емоция", коментира Гешев.

Машева описа, че Гешев е бил притеснен и обясни, че е допускала, че той може да си подаде оставката. Тя разказа, че вечерта срещу 15 май ръководители на прокуратурата са получили съобщение за оперативка при главния прокурор. А началникът на кабинета на Гешев - Габриела Ненкова, се обадила по телефона, за да каже на всички да дойдат се сбогуват с Гешев.

Преди началото на днешното заседание главният прокурор заяви категорично, че се надява, че ВСС да не влезе в политическия график на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

"Всеки българин, ако сега се наведе, вече няма да може да се изправи. След като се провежда това от опита ми за убийство, до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви основни принципи спрямо главен прокурор, представете си какви гаранции има всеки магистрат, пък и всеки българин", заяви Иван Гешев пред журналисти.

Във Висшия съдебен съвет Гешев е внесъл и нови доказателства. Предстои да стане ясно дали ВСС ще ги допусне до разглеждане.

Ако не бъдат допуснати, защото се счете за неоснователни в рамките на днешния ден, би следвало да приключим процедурата. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов преди заседанието. 

Пред сградата на ВСС се събраха няколко души на демонстрация. Те развяваха плакати с надписи, задавайки въпроса "Кой ще разследва Гешев за сготвянето Иванчева и Петрова?"

Кадровиците обсъждат дали да продължи днешното заседание в отсъствието на Иван Гешев и неговия адвокат, или то да бъде отложено за друг ден.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR